Din daniile adunate de la binefăcătorii jerfelnici ai asociației noastre, au fost achiziționate lemne de foc pentru un preot pensionar pe caz de boală. Din primăvară și până acum lemnele de foc s-au scumpit de la 220 lei metrul ster la 280 lei, fiind imposibil pentru o persoanță cu o pensie ce abia trece de 1000 lei să-și asigure cele necesare traiului, să-și cumpere medicamente și lemne de foc pentru iarnă.
Dacă luăm preoțimea în ansamblu nu am putea bănui că există și preoți atât de săraci, dar dacă vom analiza situația în mod distinct, în particular, vom descoperi cazuri cu totul neașteptate. Sunt o mulțime de preoți activi care nu reușesc să-și ia salariul la zi, decât doar pe o parte din cele 12 luni ale unui an calendaristic, sau nu au cu ce plăti reținerile către stat: impozite, CAS, etc. Nu toți preoții slujesc la parohii de oraș sau la parohii de gradul I sau II de la țară, unde astfel de probleme nu există. Foarte mulți slujesc în parohii sărace, în condiții greu de imaginat. În plus, nu sunt scutiți nici preoții de încercări. Sunt cazuri în care unii nu au avut copii, au rămas văduvi sau au avut neînțelegeri cu preotesele și au rămas singuri. Dacă se află în vreuna din situațiile descrise mai sus și nu au rude care să-i poată ajuta, situația unui astfel de preot se înrăutățește foarte mult mai ales dacă suferă și de vreo afecțiune.
După ce o viață întreagă au slujit cu multă jertfelnicie Biserica Ortodoxă Română și poporul dreptcredincios cum au putut ei mai bine, pe vreme bună sau pe vreme rea, în frig sau în arșița soarelui, pe drumuri desfundate, încălțați în cisme de cauciuc, plini de praf sau de noroi din cap și până în picioare, se cuvine să nu-i uităm pe acești slujitori ai sfintelor altare rămași singuri și neajutorați, care în toată activitatea lor au fost alături de credincioși în momentele de bucurie, atunci când au botezat sau cununat, dar și în momentele de durere, mângâindu-i și întărindu-i atunci când le-au înmormântat bunicii, părinții sau rudeniile.
Pentru ajutorarea preoților care se află în situații disperate îndemnăm să se pună în lucrare solidaritatea și dragostea tuturor credincioșilor milostivi și cu dare de mână, ca un minim gest de apreciere și de recunoștință pentru acești apostoli ai neamului, care în timpul activității lor au propovăduit Evanghelia, au liturghisit și au îndrumat poporul pe calea mântuirii, contribuind astfel la păstrarea identității noastre de credință, de neam și de limbă românească.
În funcție de fondurile disponibile, Asociația mărturisitorilor și martirilor ortodocși din țara Beiușului: popa Flore din Beiuș, popa Mihai din Sânmartin și Găvrușa Petru din Pocolaș va continua să se implice în astfel de cazuri.