Anunțăm cu multă bucurie apariția Volumului II al cărții Părintelui Theodor Zisis ”Biserica și coronavirusul. Atac la adresa dogmelor și a sfințeniei bisericilor”. La fel ca și în primul volum, autorul tratează abordarea greșită din punct de vedere bisericesc a ierarhiei Bisericii Ortodoxe din Grecia în ceea ce privește diversele probleme generate de epidemia de coronavirus, în special modul în care a răspuns la măsurile impuse de autoritățile statului elen în timpul acestei pandemii, culminând cu decizia blasfemiatoare din anul 2021 de a săvârși slujba Învierii Domnului în Sâmbăta Mare la ora 21, cu trei ore înainte de miezul nopții, contrar dogmelor, cananoanelor și rânduielilor tipiconale și liturgice a Bisericii Ortodoxe.
Lucrarea conține patru capitole, trei dintre ele, Cap. I, II și IV fiind publicate deja sub formă de articole separate pe site-ul nostru în lunile octombrie și noiembrie 2021, respectiv ianuarie 2022.
Pe parcursul întregii lucrării, autorul se folosește de Învățătura de credință a Bisericii, de Sfânta Scriptură și de Tradiția Sfintei Biserici Ortodoxe, apelând la situații asemănătoare din trecut pentru a arăta că cei din vechime abordau epidemiile și bolile în general ca fiind încercări venite de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor, iar îndepărtarea acestora era condiționată de pocăința, rugăciunea și credința celor afectați. Asfel, vindecările și încetarea acestor încercări se obțineau prin mijlocirea Harului Duhului Sfânt, în Biserică, prin administrarea Sfintelor Taine, nicidecum prin închiderea bisericilor și îndepărtarea poporului drept credincios de sfintele altare, măsuri consimțite de actuala ierarhie ortodoxă din Grecia, dar și din România bunăoară. Acest mod de raportare la criza pandemică pune la îndoială puterea de vindecare a lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a Sfinților, având drept consecință răcirea și slăbirea credinței în popor, îndepărtarea credincioșilor de Biserică, slăbirea încrederii în ierarhia bisericească, demoralizarea poporului și inducerea în rândul acestuia a unei stări de deznădejde.
Mulțimea de vindecări pe care le săvârșea Hristos în fiecare zi au menirea de ne întări credința că Dumnezeu poate vindeca în orice moment și asupra oricui orice fel de boală indiferent cât de gravă și de necruțătoare ar fi aceasta: ”Prin întruparea lui Dumnezeu în persoana lui Hristos, neputința medicilor de a vindeca toate bolile este depășită de harul tămăduitor atotputernic al lui Hristos, Care este singurul medic adevărat al sufletelor și al trupurilor. Medicii necredincioși și atei, cu toate că-și mărturisesc și recunosc neputința, nu le recomandă pacienților deznădăjduiți să caute refugiu la Medicul care este mai specialist decât ei, la atotcunoscătorul Hristos și îi limitează la cei care în opinia lor sunt specialiști, silindu-i să-și cheltuiască averile precum femeia cu scurgerea de sânge din Evanghelie”.
Harul tămăduitor, ”care îl depășește pe cel al medicilor, le-a fost dat de Hristos Apostolilor și urmașilor acestora, episcopilor și preoților”. În acest sens, autorul referindu-se la minunile săvârșie de Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care ”au pus capăt în mod minunat epidemiilor din vremea lor”.
De asemenea, sunt evocate minunile nenumărate ale Sfântului Nectarie din Eghina, a cărui sfinte moaște, așa cum scrie și în troparul Stihoavnei de la Vecernia sărbătorii sale, sunt ”comoară de tămăduiri fără de arginți a toată neputința și a tot necazul; că la acestea alergând de pretutindeni cei aflați în suferință află tămăduiri”.
Perspectiva Părintelui Zisis asupra pandemiei este una profund creștină, autentic ortodoxă, afirmând că ”toți cei care urmăm Evangheliei și Sfinților nu ne îngrozim de virusuri și de boli fiindcă credem în atotputernicul Dumnezeu, Care este Domnul vieții și al morții. Nici nu ne temem de moarte, ci ne pregătim ca atunci când aceasta va veni, să constituie, așa cum spune rugăciunea de la slujba plecării genunchilor din Sfânta zi a Cincizecimii, mutarea noastră de la cele lumești și pământești la cele mai presus de lume și mai presus de ceruri:«ci mutare de la cele mai pline de întristare la cele mai bune și mai vesele, și odihnă și bucurie»”, conchizând în epilogul Capitolului I că ”Hotarele vieții noastre le stabilește Dumnezeu și nu coronavirusul”.
Având în vedere că problematica pandemiei nu este tranșată definitiv, în spațiul public făcându-se aluzie la o posibilă revenire a acesteia în toamna acestui an sau mai bine zis la o reactivare a ei, cartea părintelui Zisis rămâne un reper moral și duhovnicesc indubitabil, care ne va ajuta pe toți, cler și popor, dar mai ales pe ierarhi, căci asupra lor se pune cea mai mare presiune, să avem o atitudine înțeleaptă, demnă și curajoasă în fața oricărei situații de acest fel, făcându-ne astfel vrednici de numele de ucenici ai Domnului.
Notă:
Volumul poate fi citit în varianta PDF acționând săgețile de la subsolul imaginii de mai jos. În același mod se pot citi toate cărțile părintelui Zisis pubicate pe acest site. Lectură plăcută!
Biserica si coronavirusul volumul 2 (1)
Am o nelamurire si sper sa fie cu putinta sa stiti sa-mi raspundeti . Vreau sa incep prin a spune ca am vazut un clip cu un parinte roman din athos , Pimen parca il cheama , posibil sa il stiti . Dansul la un moment dat vorbea de doi oameni ajunsi in iad , unu ce a sapat o fantana unde nu trebuia si altu care scrisese o carte eretica cu tot felul de new ageisme . Omul care scrisese cartea se afunda si mai mult si mai mult pentru ca din cauza lui se isi pierdeau oamenii mantuirea , fiindca se rataceau din cauza acelei carti . Acum vreau sa va intreb , eu care fac arta abstracta/moderna cum vreti dvs. sa o numiti , pot ajunge in aceeasi postura ca acest om care a scris acea carte? Pot oare pozele mele sa sminteasca lumea si sa-si piarda mantuirea? Stau prost cu banii si doresc sa le vand sa pot sa traiesc cat de cat decent . Ce ma sfatuiti sa fac , sa mai fac astfel de arta sau sa renunt ca sa nu-mi pierd mantuirea mea sau posibil a altor oameni? Ma iertati daca vi se pare puerila problema mea . Doamne ajuta!
Dacă nu am văzut despre ce este vorba, nu pot să mă pronunț. În principiu, arta pe care o creezi să nu fie împotriva moralității creștine, a principiilor evanghelice în general. Călăuzește-te după învățătura Sf. Apostol Pavel, care zice: “Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți”.
Buna lucrare.
Domnul și Maica Domnului să-i răsplătească Părintelui Zisis pentru munca depusă în clarificarea acestor probleme arzătoare.
Unde să vă trimit adresa și nr. meu de tel pe adresa de e-mail marturiiortodoxe@gmail.com ?
Aici pe site. O sa o vad numai eu, nu o sa fie publicata.
A? fi interesat s? cump?r ?i eu cartea .
Pot primi pe e-mail oferta de pre? pt o carte ?
Va rog sa-mi dati o adresa si un numar de telefon si va trimit un exemplar.